Fiske

Platsen för sportfiskaren

Fiskepaket

Missa inte vårt fiskepaket! Fiskeweekend med ett av Sveriges bästa harrvatten, vackra omgivningar, hemlagad mat och bekvämt boende i familjär anda. Allt på en och samma plats: Järjagården. Läs mer under fliken Paket.

Ett av Sveriges bästa harrvatten

Upptäck fina fiskevatten i närhet till Järjagården. Endast 2 km från Järjagården sträcker sig Vojmån, som har ett av Sveriges bästa harrvatten. Du kan även ha möjlighet att fånga stor öring. I den närliggande sjön kan du även fiska röding, sik, abborre och gädda. Alla fiskeplatser kan nås via bil.

Båtuthyrning

Nu kan du hyra båt på Järjagården! Perfekt för dig som vill fiska abborre och gädda. En Linder 440 och en Linder 410 finns tillgängliga för uthyrning. Vi har även en enklare plastbåt för uthyrning.

Möjlighet att hyra enbart båt, eller fullt utrustad båt med 4HK båtmotor, elmotor och ekolod, inkl. 5 liter bränsle. Kontakta oss gärna för mer information och bokning.

Sjöar och åar

På Järjagården finns många möjligheter för dig som sportfiskare. Till exempel kan du välja att fiska i sjön under förmiddagen och ta dig vidare till ån under eftermiddagen. Fiskekort finns till försäljning på Järjagården.

I sjön finns goda möjligheter att fånga stor öring, men du kan även fiska harr, röding, sik, abborre och gädda. Vojmsjön, som är en av de närliggande sjöarna, är tillgänglig för fiske året om och hit är det enkelt att ta sig med bil.

Fisketekniker

Flugfiske och spinnfiske är de fisketekniker som utövas i ån.
Du kan utöva flugfiske, spinnfiske och trolling i sjön.

Hållbart fiske

På Järjagården strävar vi efter ett hållbart fiske, därav praktiseras endast catch and release. Vid catch and release gäller hullinglösa krokar. Att fiska med bete är inte tillåtet.

Bekväm övernattning, hemlagad mat och personlig service

På Järjagården finns allt du behöver på samma plats. Söker du boende intill Vojmån har du hittat rätt. Under dagens slut kan ni återkomma till Järjagården för bekvämt boende, värmande bastu och avnjuta en hemlagad middag i vår restaurang. Alltid med personlig service.

Filosofin bakom catch and release

Att behålla mindre fiskar och släppa den större är en ologisk tanke för många människor.

En fisk (eller alla levande organismer) som har uppnått en storlek över genomsnittet har gjort det genom att utnyttja sin omgivning maximalt på alla nivåer:
• Strategier för att finna föda (vilket både är byggt på instinkt och inlärning) Och förmåga att maximalt utnyttja näringen i födan, (energi- och tillväxtförmåga) vilket är genetiskt.
• Att undvika rovdjur: Fiskar måste hålla sig undan rovdjur i alla lägen. Vilket inkluderar både instinkt (dvs. genetiskt beteende) och genom lärdom/erfarenhet.
• Minimering av exponering och hitta de optimala levnadsförhållandena: Ju mer tid en fisk spenderar under optimala förhållanden desto bättre förutsättningar kommer den att få för att växa och desto friskare och hälsosammare kommer den att bli. Återigen, genom instinkt och inlärt beteende kommer fisken söka de optimala förhållandena. Så som vattentemperatur, vattnets salthalt, tillgång till föda, brist på rovdjur etc.

En stor fisk är ett bevis på att den bemästrar sin levnadsmiljö optimalt. Men även om alla fiskar skulle kunna anpassa sig optimalt till miljön den lever i, så skulle inte nödvändigtvis alla fiskar bli troféfiskar. För att en fisk ska kunna uppnå troféproportioner så räcker det inte med endast den genetiska instinkten, utan även den gen som bestämmer hur stor fisken ska bli måste vara den rätta. Fisken behöver alltså också förmågan att kunna ta lärdom av den miljö den lever i. Intressant nog har man sett att det inlärda beteendet kan ledas vidare till nästkommande generation som instinkt.

En bonde slaktar aldrig sina bästa avelsdjur då det avsevärt skulle försämra hans stam. Varför skulle det vara annorlunda med fisken?

I naturen, oavsett arter, är den högsta dödligheten hos de som är lägst rankade i livspyramiden. Fler yngre/mindre än äldre/större fiskar dör. Om vi behåller/dödar mindre fiskar är det alltså i ordning med hur naturen själv fungerar och vi rubbar inte den naturliga balansen.

Stor fisk producerar inte bara fler ägg (och i vissa fall exponentiellt fler ägg) utan de är också mer erfarna uppfödare. Många marina fiskarter bildar lekförsamlingar till havs under avel, då hotet från rovdjur är mycket stort, särskilt från hajar. En fisk som har uppnått en viss ålder/storlek har överlistat havets alla faror ett flertal gånger. Vilket inte bara gör den till en värdefull resurs pga. av det antal unga den kommer att producera, utan även för de framgångsrika genetiska formler den kommer att förmedla till nästkommande generationer.

Större fiskar tenderar även generellt att smaka sämre än mindre/yngre fiskar pga. konsistensen av köttet och/eller det överflöd av parasiter den ofta kan bära med sig.

Det är även att föredra att fiska och döda de snabbt växande arterna då det finns en utrotningsrisk för de som växer mer långsamt. Detta eftersom det tar längre tid för dem att mogna och därigenom reproducera sig.

  • Lady of the stream Järjagården